dinsdag 2 september 2014

Verwachte verkeerschaos in Gent bleef uit

Omwille van de wegenwerken die in Gent deze maand nog lopen werd er voor de start van het nieuwe schooljaar op 1 september een gigantische verkeerschaos voorspeld. Daarom werd overal opgeroepen om Gent te bereiken met het openbaar vervoer en scholieren met de fiets. Aangezien iedereen deze vraag goed gevolg gaf, bleef de verwachtte verkeerschaos gisteren dan ook uit. Dat op 1 september meer mensen gebruik maken van flexuren om de kinderen op de eerste dag naar school te brengen, helpt mogelijks de spreiding. Toch zorgde ook de avondspits niet voor de gevreesde monsterfiles. Net zoals dit enkele jaren geleden ook al het geval was bij de werken aan de Antwerpse ring, die toen gepaard gingen met een grootscheepse campagne om voor alternatieven te kiezen. Zelden zo rustig en vlot geweest op de Antwerpse ring als toen... Dit bewijst nog maar eens dat meer duurzame mobiliteit kán, zodra de noodzaak groot genoeg blijkt te zijn. Vandaag was het al een pak drukker dan gisteren. Automobilisten gebruikten wel verschillende routes. Er waren files en beperkte vertragingen bij De Lijn. Wat zal de komende dagen brengen? Hopelijk zorgen de werken in Gent voor een blijvende gedragsverandering. The proof of the pudding is in the eating?
 


Om files te vermijden is het belangrijk dat iedereen die naar Gent komt voor werk, school, wonen of plezier nadenkt over zijn manier van verplaatsen. De website www.gent.be/verkeer rijkt alternatieven aan.

"Wie vlot op zijn bestemming wil geraken volgt best volgende vuistregels:
  1. Kom met de fiets of kies voor het openbaar vervoer (trein/tram/bus)
  2. Parkeer aan een Park and Ride aan de stadsrand en ga verder met openbaar vervoer of fiets.
  3. Probeer files te vermijden:
    • door de ochtend- en avondspits te vermijden als u kunt en eventueel via systeem van glijdende werkuren, op een rustiger moment naar Gent te komen;
    • door met je collega’s, andere ouders of medestudenten te carpoolen;
    • door te kiezen voor de aangeduide alternatieve routes en voor het zuiden van Gent op www.buzzgent.be rekening te houden met een langere reistijd.
  4. Denk na over alternatieve werkvormen zoals telewerken of flexwerken."

Geen opmerkingen: