dinsdag 6 augustus 2013

Shoppen of naar zee?

De zomer is officieel begonnen. Als het warme weer wat mee wil, gaan veel mensen naar zee. Sommigen trekken daarvoor naar het buitenland. Andere trekken voor een week of twee naar onze eigen kust. Maar ook een dagje naar zee kan fijn zijn. De meeste autobestuurders hebben wel allemaal al eens vloekend in de file gestaan en wanhopig naar een parkeerplaatsje gezocht. En toch blijven ze terugkeren. Maar de zee is niet de enige vrijtijdsplek die we opzoeken. De solden bijvoorbeeld lokken toch ook telkens heel wat mensen.

 
(foto: www.eltis.org)

Dat mag ons niet verbazen. Vrijetijdsverkeer veroorzaakt tegenwoordig immers al een kwart van de afgelegde kilometers en een derde van de verplaatsingen in de avondspits op een weekdag. Het is bovendien het sterkst groeiende verplaatsingsmotief. Het zal in de toekomst dus in grote mate verantwoordelijk zijn voor files. Een bezoek aan de familie, een namiddag winkelen in de stad of een uitstap naar een pretpark...
koning auto is overal aanwezig.

Liggen duurzame verplaatsingen in onze vrije tijd echt zo moeilijk? En zo ja, hoe kunnen we ook daar een verschuiving teweeg brengen? Collega Vicky duidde een en ander in ons laatste “Inzicht nr.9: Vrije tijd, file-tijd?” Ideaal om tussendoor eens te bekijken op uw tablet in de trein op weg naar zee. Of ergens op een terras, wachtende tot uw partner de buit kan laten zien. Hoe dan ook, veel leesplezier en nog een deugddoende zomer!

Geen opmerkingen: